„Elixirul tinereţii” – beneficiile fructelor Goji
Fructele Goji, numite şi „elixirul tinereţii” în spaţiul asiatic, fac parte din produsele alimentare puţin cunoscute în România, cu toate că reprezintă surse importante de nutriţie şi de remedii care pot tratat hipertensiunea arterială, diabetul zaharat, cancerul de prostată, colesterolul din sânge sau problemele de vedere.
Beneficiile frunzelor de Goji
Frunzele goji sunt supranumite elegant si ca Tianjiancao (iarba splendida din cer) sau Dixianmiao (răsad zâna de pe pământ).
Ceaiul din frunze de Goji conține cantități similare de fitochimicale si antioxidanti ca Goji Berry.
Valoarea medicală și ca produs alimentar a frunzelor de goji a fost atestată în mai multe documente medicale si carti in diferite dinastii din China antică . Astfel frunzele de goji sunt atestate ca au fost folosite pentru a stimula potenta si a creste fertilitatea inca începând cu anul 978 I HR intr-o carte de retete culinare din China .
Conținutul de caroten din frunzele de goji este de două ori mai mare decât conținutul de caroten ce se regăseşte în morcovul proaspăt.
In frunzele de goji regasim si vitamina E , acidul ascorbic, tiamină, riboflavină, progesteron , inclusiv 18 tipuri de aminoacizi, dintre care opt tipuri sunt vitali pentru organismul uman, cum ar fi calciu, fier , zinc, seleniu, grosier-proteine, etc
În prezent frunzele de goji sunt folosite şi ca aliment in preparate culinare ce se regasesc doar în meniul restaurantelor de lux.
Atentie insa frunzele Goji consumate sub formă de ceai sunt folosite pentru stimularea potenței nu pentru a trata impotenta.
Proprietatea frunzelor goji este ușoară, astfel încât ceaiul din fruze de Goji se poate consuma în orice cantitate .
Consumul regulat de ceai Goji poate dovedesc a ajuta la:
- permite un somn mai bun și capacitatea de a te trezi mai ușor si mai puțin obosit/a.
- reduce colesterolul si hipertensiunea arteriala
- scade efectul de constipatie, dureri abdominale și arsuri la stomac.- aportul de nutrienti foarte ridicat în antioxidanți naturali poate proteja celulele organismului in procesul de oxidare care este legat de anumite tipuri de cancer. Ceai din frunze de Goji este format din antioxidanți carotenoizi care joacă un rol atât în prevenirea cat și in tratamentul cancerului
- ajută la mentinerea starii de spirit, bautori de ceai Goji se simt mai fericiti, calmi
și concentrati
- ajuta la mentinerea starii generale de bine si creste longevitatea
- ajuta la îmbunătățirea circulației sângelui.
- ajuta la îmbunătățirea funcțiilor sexuale și de fertilitate, în special la bărbați- poate stimula cresterea numarului de spermatozoizi,
- previne impotența
- creşterea imunității organismului
- pentru a reduce febra
- adjuvant pentru bolile de inima, plamani, splina si rinichi
- trateaza afectiunile ficatului .
Este dovedit ştiințific că ceaiul de goji creşte vitalitatea organismului , are rol antiseptic pentru ten si este reconfortant pentru creier .
Germinarea semintelor
Semintele se pun la inmuiat pentru germinare intr-un amestec de seminte si nisip umed sau numai seminte, depinde de metoda si recipientele de semanare. Cu nisip se amesteca semintele care se pun in rasadnita sau saci cu turba, cele fara nisip se pun in tavi alveolare, ghivece sau saculeti. Se pun intr-un vas cu apa dezmortita (nici calda, nici rece), direct in vas sau ciorap timp de 1-2 zile, dupa ce s-au inmuiat si umflat se pun cu penseta in alveole, ghivece, ladite de plastic, saci de plastic cu pamant pentru insamantat (turba de 5 mm) - dar puteti face si dumneavoastra amestecul de pamant pentru rasaduri, de exemplu: din pamant bun amestecat cu nisip si ingrasamant organic si la temperatura de 20-21 de grade si cu destula lumina.
Exact ca plantele de rosii se cresc si gojiile.
Dupa 8-10 zile ies primele plantute si in primele 2-3 luni cresc foarte incet.
Cu pamant bun, un pic de nisip (perlit) si ingrasamant natural (organic) - nu prea mult sa nu arda planta - se poate face si amestecul pentru repicare (asta daca nu va permiteti sa cumparati turba cu dimensiunea 5-20mm).
Nu udati prea mult planta ca sa nu stea in apa.
La o inaltime de 3-5 cm trebuie repicat (cand planta are deja 5-8 frunzulite si tulpina groasa si rasadul pare viguros) in ghivece, saci de nylon sau direct in pamant afara (asta cam dupa jumatea lunii aprilie - inceput mai, depinde de zona si conditiile climatice).
Nu mai ramane decat sa le udati si sa aveti rabdare sa creasca, iar in toamna se pot pune in plantatie sau gradina, dupa caz.
In prealabil se va pregati terenul unde vor fi plantati arbustii. Daca sunt pusi in ghiveci sau saculeti se pot planta in orice perioada a anului (in afara de perioada de inghet).
Cei care sunt pusi in pamant in gradina se pot scoate toamna (de preferat) sau primavara si se pot muta in plantatie. Inaltimea minima de plantare este de 25-30 cm cand planta este viguroasa si suficient de puternica, cand se pune in plantatie trebuie udat bine pamantul si este recomandat sa se ude timp de 2 saptamani pentru a se asigura suficienta apa in sol pentru ca arbustul sa se dezvolte armonios.
Pregatirea terenului
Pe suprafața Globului, plantațiile de Goji se regăsec între zonele 3-10 de cultivare. Deoarece planta de Goji este extrem de adaptabilă oricărui tip de sol aceasta nu este considerată o plantă pretențioasă, însă se recomandă alegerea unui sol cu PH-ul cuprins între 6.8 – 8.1.
Pentru ca solul ce urmează a fi cultivat cu Goji să se încadreze în standardele PH-ului 6.1 – 8.1 putem utiliza mici trucuri antropice după urmează:
Pentru a ridica PH-ul solului puteți utiliza var.
Pentru a scade PH-ul solului puteți folosi sulfat de aluminiu, cu mențiunea directă de a consulta un specialist în soluri, însă ne putem consulta și aici înainte de a trece la treabă.
Recomandare:
Cu cel puțin o lună înainte ca terenul să fie arat este recomandat să împrăștiați pe un hectar de teren 20 de tone de gunoi de grajd amestecat cu 300 – 400 kg de superfosfat și 150 kg de potasiu.
Aratul terenului se face la o adâncime cuprinsă între 30-35 cm, discuirea făcându-se temeinic pentru obținerea unui pământ bine afânat.
Analiza biologică arată faptul că sistemul radicular al plantei este foarte dezvoltat, având o rădăcină principală ce poate ajunge la o adâncime de 5-6m, de aceea se preferă un teren bine afânat și drenat. După cum am spus mai sus, planta de Goji rezistă foarte bine la secetă însă în primele două săptămâni de la plantare se cere o supraveghere atentă a acesteia pentru “a se prinde”. Din experiență vă pot certifica faptul că rata de prindere depășește 90%, lucru testat și experimentat într-o grădină cu strat vegetal.
Pentru cei neinițiați în tainele plantelor de Goji vă pot spune că dacă imediat după trecerea iernii planta a mai crescut pe alocuri, în caz de secetă planta va trebui udată și ținută sub supraveghere.
Planta de Goji este extraordinar de fascinantă deoarece chiar dacă are de suferir din diverse cauze, își va reveni miraculos, lucru care pe mine m-a uimit!
Plantarea arbustilor
După ce tot procesul de pregătire al terenului a fost finalizat (arat,discuit,axat și trasate rândurile) se pregătesc uneltele de măsurare și plantatorii de bulbi (se comercializează în supermarket-uri și magazine de bricolaj).
Nota: Se recomandă achiziționarea unor plantatori de bulbi profesionali pentru eficacitatea procesului de plantare.
Pe terenul ce urmează a fi populat cu arbuști de Goji se fac găuri cu plantatorul de bulbi.
Se ia planta de Goji din ghiveci și se poziționează în gaură având grijă ca partea superioadă a pământului din ghiveci să fie la același nivel cu suprafața terenului.
Se presează ușor planta făcându-se un contact între rădăcinile plantei și pământ.
Atentie: Dacă pământul este uscat este necesară o irigare prealabilă a terenului pentru ca sistemul radicular al plantei să nu fie afectat!
După ce plantarea propriu-zisă a fost efectuată, locul se udă.
După ce întregul proces de plantare a fost efectuat nu ne rămâne decât să udăm noua plantație și să supravegheam zona timp de 2 săptămâni, timp în care terenul cultivat trebuie să aibă o umiditate cuprinsă între 18-22%.
De menționat este faptul că arbuștii plantați la o adâncime de circa 20-30 de centimetri au o rentabilitate mai mare, dezvoltându-se mult mai ușor decât cei plantați în săculț sau la ghiveci.
Aici puteţi descrie un utilizator obişnuit şi de ce acest proiect este important pentru el. Este bine să vă motivaţi vizitatorii pentru ca ei să se reîntoarcă pe website-ul dumneavoastră.
www.gojiro.ro
strada I.C Bratianu, nr.20040767806061
Pepiniera se afla in Dragasani si in comuna Amarasti, judetul Valcea(15km distanta de Dragasani)